Îmi place să înot!

Ore de recuperare prin mișcare și aquaterapie pentru copiii cu autism

Prin acest proiect, ne dorim înscrierea a 23 copii cu autism la 368 ședințe de înot (16 sedinte x 23 copii x 4 luni). Programele de aquaterapie și recuperare prin sport fac parte din procesul complex de recuperare și integrare a copiilor cu autism.

Scopul proiectului este creșterea calității vieții copiilor cu autism prin ore de recuperare prin mișcare și aquaterapie, ca sprijin pentru o dezvoltare armonioasă bio-psihică a copiilor cu autism.

Beneficiari:

23 copii/adolescenți cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, diagnosticați cu TSA și alte tulburări de dezvoltare.

Cei 23 de copii frecventează zilnic Centrul de zi de recuperare Învingem Autismul și prezintă tulburări în diverse arii de dezvoltare: comunicare, limbaj, joc, cogniție, interacțiune socială, dezechilibre senzoriale, fixații, autoreglare emoțională, adaptare la stimuli și la activități noi.

Rezultate:

În urma ședințelor de înot, 23 de copii cu TSA vor dobândi primele noțiuni de înot, va crește capacitatea de reacție, își vor conştientiza mai uşor corpul, își vor îmbunătăți echilibrul, își vor dezvolta musculatura. Copiii vor învăța să-și adapteze capacitatea de învățare la instrucțiunile unui trainer de înot. Nivelul anxietății și al frecvenței apariției comportamentelor neadecvate va scadea, se vor relaxa după multele ore de terapie, va crește stima de sine, va crește calitatea vieții întregii familii. Copiii vor reuși să relaționeze mai bine cu colegii lor, dar și cu alți copii tipici prezenți la înot, își vor îmbunătăți starea de sănătate, vor câștiga un plus de independență.

De asemenea, copiii cu autism nu conștientizează pericolul în general și pericolul
apei, astfel lecțiile de înot pentru copiii cu autism sunt o necesitate. Apa are un apel special pentru mulți copii cu TSA – dar această fascinație poate deveni periculoasă, mai ales când este cuplată cu tendință naturală de curiozitate și de neatenție. Prin acest proiect, putem contribui astfe la reducerea riscului de înec accidental.

Asociația Învingem Autismul a sprijinit și alti copii, beneficiari ai centrului în anii anteriori să participe la ședințe de înot, contribuind la menținerea sănătății lor, reducerea riscului de înec accidental și, de asemenea, încurajând copiii să relaționeze cu ceilalți copii tipici veniți la bazin.

Implicarea comunității

Ne dorim să implicăm și mai mult comunitatea prin înscrierea proiectului “Îmi place să înot! Ore de recuperare prin mișcare și aquaterapie pentru copiii cu autism” la ultramaratonul pe nisip Autism24H Marea Neagră. Invităm susținătorii asociației să alerge pe 4-5 septembrie, alături de copiii cu autism și familiile lor.

Vom creste conștientizarea comunității cu privire la importanța practicării sportului și rolului acestora în menținerea stării de sănătate individuală și comunitară, ca factori de coeziune socială, de creștere a implicării în acțiuni de interes comun și de integrare a persoanelor dezavantajate.

Bugetul proiectului

DONEAZĂ PE BURSA BINELUI

Detalii și înscrieri:

Aurelia Oroviceanu, tel 0740.12.21.86/ aurelia.oroviceanu@invingemautismul.ro