“Copiii cu autism duc comunitatea acolo unde nu a dus-o nimeni”

Asociația Învingem Autismul desfășoară, în perioada septembrie 2021-martie 2022, proiectul “Copiii cu autism duc comunitatea acolo unde nu a dus-o nimeni”, scopul proiectului fiind creșterea calității vieții copiilor cu autism și a persoanelor din comunitățile în care care locuiesc prin implicarea lor în acțiuni sportive și prin creșterea conștientizării cu privire la impactul pozitiv pe care sportul îl are în plan personal și comunitar.

Prin acest proiect se va organiza o tabără de mișcare și antrenament fizic, cu durata de 4 zile, pentru 23 copii și tineri cu TSA, în urma căreia va crește gradul de autonomie al copiilor și se va îmbunătăți starea lor de sănătate bio-psiho-emoțională.
Copiii vor participa apoi la ședințe de înot, timp de 4 luni, prin care își vor îmbunătăți starea de sănătate, precum și starea emoțională, va crește stima de sine, precum și calitatea vieții întregii familii.  De asemenea, copiii cu autism nu conștientizează pericolul în general și pericolul apei, astfel lecțiile de înot pentru copiii cu autism sunt o necesitate.

Prin acest proiect Asociația Învingem Autismul va organiza, de asemenea, un cros al comunității, la care sunt invitate atât familiile cu copii cu autism, precum și familille cu copii neurotipici, eveniment care va duce la creșterea conștientizării membrilor comunității cu privire la dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu autism și familiile lor și cu privire la importanța practicării sportului și rolului acestora în menținerea stării de sănătate individuală și comunitară, ca factori de coeziune socială.

Proiect derulat de Asociația Învingem Autismul și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre Asociația Învingem Autismul

Asociația Învingem Autismul este o organizație nonprofit, apolitică și fără scop religios ce a fost înființată în anul 2009Asociația are misiunea de a îmbunătăți viața persoanelor cu autism, urmărind toate palierele de dezvoltare: social, educațional și emoțional, prin servicii psihologice, integrare în societate, creșterea gradului de independență și facilitarea accesului la educație.

Prin Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilitati Învingem Autismul, asociatia oferă copiilor o școală a lor, un mediu propice învățării, cu jucării și materiale de lucru adaptate constant nevoilor fiecărui copil, un mediu motivant de învățare de noi abilități de comunicare, interacțiune socială, joc, abilități academice, abilități de motricitate grosieră și fină, abilități de autoreglare emoțională, abilități funcționale de viață independentă (mâncat, spălat, îmbrăcat, mers la toaletă, rutină zilnică etc.). În cadrul grupurilor de socializare și de școală, copiii reușesc o adaptare mai blândă la lumea înconjurătoare, câștigând încă un pas spre o viață independentă. În cadrul centrului unii copii învață să vorbească, iar alții să folosească sisteme de comunicare alternative, cum ar fi limbajul semnelor, PECS (Picture exchange communication system), scris sau typing. De asemenea, centrul oferă intervenții personalizate în familie, home-based și servicii respiro, urmărind îmbunătățirea vieții întregii familii.

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.